שינה

"נומי נומי ילדתי – נומי נומי נום"

מהי שינה?

השינה הינו תהליך פיזיולוגי מחזורי פעיל, ומורכב מחמישה שלבים עיקריים: נמנום – שינה שטחית – שינה עמוקה – שוב שינה שטחית – ולבסוף שנת חלום. המבנה המחזורי של השינה מופיע כבר אצל תינוקות בני יומם ואפילו אצל עוברים ברחם, אך אורכו של מחזור השינה משתנה עם הגיל. מחזור השינה נמשך כשעה אצל תינוקות ומתארך בהדרגה עד לשעה וחצי אצל המבוגרים. מכאן, שתינוקות, הישנים כ-10 שעות בלילה, עוברים כעשרה מחזורי שינה בלילה ואילו אנו המבוגרים, הישנים כ-7 שעות, עוברים כארבעה מחזורים בלילה. כשליש מזמן חיינו אנחנו מבלים בשינה.

למה השינה חשובה?

השינה הוא מצב ביולוגי הכרחי למען בריאות, גדילה והתפתחות תקינים. בזמן השינה מתרחשים תהליכים של בקרה, שחזור ומילוי מחדש של מרכיבים ביוכימיים בתאי הגוף כולו ובמוח בפרט. כך בזמן השינה המוח ממיין, מתעדף ומאחסן מידע וגירויים שנקלטו במהלך היום. תהליכים אלו חיוניים  להתפתחות הפיזית, הנפשית והשכלית וכן לתהליכי הטמעת הזיכרון ורגשות בילדים והם משפיעים על תפקוד הילד במהלך היום. חשוב לדעת שהרגלי השינה של הילדים מעוצבים בגיל הרך וביכולתם של ההורים להקנות לילדים הצעירים הרגלי שינה נכונים אשר ישרתו אותם לאורך כל החיים.

למה מתעוררים במהלך השינה?

באופן תקין כל מחזור שינה מסתיים בהתעוררות קצרה (לצורך התמתחות ושינוי תנוחה, למשל). התעוררויות אלו נמשכות כחצי דקה- דקה ואחריהן אנו חוזרים לשקוע בשינה. כלומר, בשנת לילה יש לנו המבוגרים כ-4,5 התעוררויות ואילו אצל התינוקות בין 8 ל-10 התעוררויות. לכן, עצם התופעה שתינוקות מתעוררים בלילה היא, כאמור, תופעה נורמלית. אך הבעיה מתעוררת כאשר הם אינם מיומנים ביכולת הרדמות עצמאית וזקוקים לעזרה חיצונית מסוגים שונים על מנת לשקוע שוב בשינה, כמו מוצץ, מים, הנקה, או הזנה מבקבוק- כל אלה כרוכים בהזעקת ההורה על מנת שיעזור להם להירדם חזרה.

כיצד מתפתחת  השינה בשנת החיים הראשונה?

צרכי השינה של התינוק משתנים בשנה הראשונה לחייו. תינוק בן יומו ישן בין 9-21 שעות ביממה. והממוצע הוא כ15-16 שעות ביממה. כמות השינה של התינוק תלויה בצרכים שלו ולא תלויה בכם. אתם כהורים יכולים להעניק לו את התנאים הטובים ביותר לשינה. בחודש הראשון לחייו של תינוק השינה שלו מפוזרת על פני כל שעות היממה. לרוב התינוק ישן מספר שעות, מתעורר לארוחה, מעט שומר על ערנות ונרדם שוב. בשלב זה מה שיעיר את התינוק הוא הקיבה המתרוקנת שלו והיא מתרוקנת בממוצע תוך 1.5-4 שעות. תינוקות יונקים נוטים להנות מעיכול טוב יותר ואז לרוב קיים סיכוי שהם יתעוררו קצת יותר מתינוקות שניזונים מתרכובות מזון לתינוקות.  

השעון הביולוגי מתפתח אצל תינוק רק לקראת גיל 6-12 שבועות. רק אז הוא מבדיל בין יום ולילה וזה הזמן להתחיל להרגיל את הילד לסדר יום קבוע כולל זמני שינה. עד גיל 3 חודשים התינוק עדין יכול לישון 3-4  פעמים במהלך היום וגם בלילה הוא ממשיך להתעורר כל 2-4 שעות. מספר שעות השינה ביממה הוא כ 15-16 שעות בממוצע.

 

 

למה יש תינוקות שישנים הרבה וכאלה שישנים מעט?

סיבה לשוני בכמות השעות הרצופות שתינוקות ישנים קשורה למזג (TEMPRAMENT) של התינוקות.  יש תינוקות שנולדים רגועים יותר וקל להם להירדם יותר בעוד שאחרים רגישים יותר לגירויים (חזותיים, שמיעתיים או תחושתיים) ומתקשים יותר להרגיע את עצמם ולישון היטב. את המזג לא ניתן לשנות אבל אפשר להקנות לתינוק שינה טובה בעזרת הקניית הרגלי שינה טובים וקבועים.

מתי תינוק מתחיל לישון לילה שלם?

מסביבות גיל חצי שנה רוב התינוקות כבר ישנים לילה שלם (לפחות חמש שעות ברצף במהלך הלילה). בשלב הזה קיימת השפעה רבה של ההורים איך ומתי התינוק ישן והאם השינה נתפסת אצלו בתור חוויה חיובית. חשוב לזכור כי דפוס השינה של ילדכם יכול להשתנות עוד פעמים רבות.

ישנה חשיבות גדולה לשמירה על זמני יקיצה, האכלה, מנוחה ומשחק קבועים. שגרת יום קבועה שכזו יכולה לעשות את ההבדל בין תינוק עצבני לתינוק רגוע והמעבר לשינה הינו חלק וקל יותר כאשר נשמרת שגרת יום קבועה.

מה בקשר לשנת הצהריים?

שנת הצהרים היא חלק חיוני והכרחי אצל תינוקות ופעוטות. חשיבותה היא מעבר לתרומה לכמות השינה היומית הדרושה. תהליכי הלמידה בתינוקות ובגיל הרך משתפרים לאחר שנת צהריים. הגיל שבו ילד מוותר על שינה במשך היום נע בין 2.5 ל 4.5 שנים.

כמה זמן מומלץ שילד ישן?

קיימת שונות רבה במשך השינה ״התקין״ בילדים  ולכן הטווח ״התקין״ הינו רחב.

טבלה מעוצבת עם הנתונים הבאים: טבלה: משך שעות שינה מומלץ ביממה לפי גיל:

גיל

משך שעות שינה מירבי אפשרי

משך שעות שינה מומלץ ביממה

מספר שעות שינה במהלך היום

0-3 חודשים

11-19

14-17

3-4

4-12 חודשים

10-18

12-15

2.5-3

1-3 שנים

9-16

11-14

2-2.5

3-5 שנים

9-14

10-13

1.5-2

5-8 שנים

7-12

9-12

 

לקבלת ייעוץ ראשוני אישי מד"ר ברכר חייגו: 074-708-70-78

או מלאו פרטיכם ואצור קשר בהקדם:

טיפים להורים בהקשר של הקניית הרגלי שינה טובים:

  • קביעת סדרי שינה קבועים וזמני שינה קבועים מדי יום. מומלץ טקס קבוע לפני השינה למשל אמבטיה, סיפור אחד קצר, להגיד לילה טוב וכיבוי אורות. חשוב לא להגזים במשך הטקס של זמן ההשכבה על מנת שהתינוק לא ירצה להאריך את זמן ההשכבה.
  • תשימו לב האם אמבטיה טרום השינה מעוררת את ילדכם, במידה וזה כך אזי מומלץ להקדים את זמן האמבטיה לפחות כשעתיים טרום השינה.
  • השכבת התינוק במיטתו כשהוא עייף אך עדין ער. כך לומד התינוק להירדם בכוחות עצמו ולא מתרגל להתניה של הירדמות בזרועות ההורה תוך כדי נדנוד או האכלה או התניה אחרת כגון נענוע בעגלה ועוד. במידה ותינוק מסגל לעצמו התניה כלשהי, הוא יזדקק לאותה התניה לשינה גם כאשר יתעורר במהלך הלילה וזה ידרוש את נוכחות ההורים כדי לחזור ולהירדם.
  • תהיו ערניים וקשובים לצרכי התינוק ולא לתת לו להגיע למצב של עייפות יתר שמקשה עליו את ההירדמות.
  • תימנעו משימוש במסכים לצורך הירדמות ילדכם. בשום גיל לא מומלץ להיעזר במסך כאמצעי עזר להקניית שינה.
  • תנסו להגיל את ילדכם לישון עם מוצץ. לא להחדיר את המוצץ לפיו של הילד לאחר שכבר נרדם.
  • תקפידו כי הטמפרטורה בחדר תהיה תמיד בין 21-23 מעלות צלזיוס לאורך כל השנה.

הלבשה בעודף ביגוד, כיסוי יתר וחימום החדר עלולים לגרום לעליית חום הגוף של התינוק ו ומשנית לכך לדום נשימה.

  • תקפידו לבחור מזרן קשיח ולא רך מדי על מנת לשמור על בטיחות ילדכם. תימנעו מלמלא את מיטתו בצעצועים, בגירויים מיותרים או בחפצים שעלולים לחנוק אותו.
  • תקפידו שילדכם ישן במיטה משלו בנפרד ממיטת ההורים. שינה משותפת של הורים ותינוק באותה המיטה מהוה גורם סיכון למוות בעריסה.
  • תקפידו להשכיב את תינוקכם על הגב שכן שכיבה על הגב עד גיל שנה הוכחה במחקרים שונים כמצמצמת את הסיכוי למות בעריסה.
  • תשמרו על סביבת התינוק נקייה מעישון שכן עישון פסיבי מזיק ומהווה גם גורם סיכון למוות בעריסה.

מתי יש לפנות לייעוץ של רופא ילדים התפתחותי ו/או לרופא מומחה בהפרעות שינה בילדים?

 חשוב להתייעץ עם רופא התפתחותי ו/או רופא מומחה להפרעות שינה בילדים כאשר:

  • לילד קשיי הירדמות ( מעל חצי שעה) או חוסר יכולת להירדם באופן עצמאי מעבר לגיל שנה.
  • לילד התעוררויות מרובות  או התעוררויות ממושכות ( מעל רבע שעה) במהלך השינה מעבר לגיל שנה.
  • לילד סרבנות שינה מעל גיל שנתיים.
  • לילד סיוטי לילה  ( חלומות בעל תוכן מפחיד שמופיעים לרוב במחצית שנייה של הלילה ומקשים על הירדמות חזרה בשל זיכרון מידי של החלום)או ביעותי לילה ( אי שקט, בכי, צעקות במתרחשים בשלישי הראשון של הלילה ומלווים בדופק ונשימה מהירים, הזעה והרחבת אישונים ולא בהכרח הילד מתעורר כתוצאה מכך).
  • לילד הפרעת נשימה במהלך השינה כלומר כאשר ילד נוחר מעל 3 לילות בשבוע למשך 3 חודשים או אף למשך קצר יותר אם השינה מלווה במאמץ נשימתי ניכר והפסקות נשימה.
  • לילד עיכוב התפתחותי בנוסף לבעיות שינה.
  • לילד הפרעת קשב וריכוז בנוסף לבעיות שינה.
  • לילד פעילות חריגה ולא רצויה בשינה (כגון הליכה, צעקות).
  • לילד נטייה לישנוניות יתר במהלך היום.
מאמרים נוספים

הופ הופ גדלתי

הופ, הופ טרללה – גדלתי מהי קפיצת גדילה? קפיצת גדילה זו תקופה קצרה של עלייה בצריכת האנרגיה של התינוק כתוצאה מצמיחה מואצת של התינוק. באופן

קרא עוד »

אבחון אוטיזם אצל ילדים

אבחון אוטיזם אצל ילדים הפך בשנים האחרונות למבוקש יותר ויותר בקרב הציבור הישראלי, זה בעקבות שיעור אבחון האוטיזם בקרב ילדים, אשר ניצב על 1 לכל

קרא עוד »

אבחון אוטיזם

ניתן לראות כי בשנים האחרונות המודעות סביב אבחון אוטיזם והחשיבות שלו עולים באופן ניכר. יותר ויותר הורים צעירים  מבינים כי חשוב ומהותי לערוך אבחון אוטיזם

קרא עוד »

אבחון התפתחותי לילד בצפון

המטרה המרכזית, והחשובה ביותר של אבחון התפתחותי לילד בצפון היא לספק הערכה מפורטת, מדויקת ורחבה אודות ההתפתחות של הילד, זאת בהתאם למידות שונות אשר קשורות

קרא עוד »

נא בדוק את החיבור שלך לאינטרנט

דילוג לתוכן