תזונה וגדילה
תזונה וגדילה

תזונה וגדילה

תנו לגדול בשקט – על גדילה וצמיחה של ילדים

 

מה זו גדילה וצמיחה?

יש להבחין בין המושג "גדילה" (או צמיחה) והמושג "התפתחות". כשאנחנו אומרים "גדילה" הכוונה לכך שכל ילד גדל במשקל, בגובה ובהיקף הראש. שלושת נתונים אלה הם מדדים על פיהם ניתן לעקוב על מנת לקבוע שצמיחתו הגופנית של הילד תקינה. קצב הגדילה משתנה מתינוק לתינוק ולפעמים גם אצל אותו תינוק קצב הגדילה אינו אחיד. צמיחתו הגופנית של התינוק היא מדד חשוב גם להתפתחות תקינה. מעקב הגדילה מתחיל מרגע הלידה ומסתיים עם סיום גיל ההתבגרות.

כיצד מודדים ועוקבים אחר גדילה?

יש לבצע מדידות חוזרות בזמנים שונים של שלושת הנתונים: משקל, גובה והיקף ראש.את הנתונים שמתקבלים שמים על גרפים שקרויים "עקומות גדילה". עקומות גדילה מהוות כלי חשוב לניטור גדילת ילדים. עקומת גדילה מציגה את הפיזור של מדידות שונות בנפרד לבנים ולבנות בגילאים שונים לאורך ציר זמן של חודשים או שנים. העקומה מבטאת את טווח הנורמה של מדדי גוף שונים ( משקל, גובה והיקף ראש כל אחד בנפרד). תחומי הנורמה מבוטאים באחוזונים או הסטית תקן מהממוצע לגיל האחוזון הממוצע הוא אחוזון 50 וסטית התקן בו היא אפס. האחוזונים בעקומת הגדילה מציגים איזה אחוז מהילדים בני אותו הגיל והמין נמצא בגובה או במשקל מסוים. למשל אחוזון 30 מבחינת הגובה פירושו ש 30% מהילדים בגיל מסוים נמוכים ממנו ו 70 גבוהים ממנו. קווי האחוזונים אשר מופיעים בעקומת הגדילה הם: 3,10,25,50,75,90,97. המדדים בין אחוזון 3 לאחוזון 97 נחשבים בטווח התקין. לכן כל מדידה נקודתית של גובה, משקל או היקף ראש נותנת הערכה לגבי ממדי הילד הנבדק ביחס לילדים אחרים בני גילו ומאותו המין. בנוסף חשוב לראות האם נתוני הגובה , המשקל והיקף הראש פרופורציוניים. כך למשל ילד גבוה ( באחוזון 75) שמשקלו נמצא באחוזון 25 ייחשב ילד רזה, בעוד שילד נמוך ( באחוזון 10) שמשקלו נמצא באחוזון 10 לא ייחשב לרזה כי אם פרופורציוני לגובה שלו. לכן באופן כללי חשוב לראות שילד גדל בתוך טבלת האחוזונים ולא מתחת לאחוזון 3 או מעל לאחוזון 97. ישנן עקומות גדילה מיוחדות עבור תסמונות רפואיות מסוימות.

מה זה אומר שילד שובר את עקומת הגדילה?

על עקומות הגדילה קוים שמתארים אחוזונים. כאשר יש מעבר כלפי מעלה או כלפי מטה של שני קווי אחוזונים ומעלה פירושו של דבר שהילד "שבר את עקומת הגדילה" כלומר הוא חצה יותר משני קוים במשקל, בגובה או בהיקף הראש והדר מעיד על שינוי משמעותי באותו מדד שנבדק. לעתים שינוי שכזה יכול להיות חסר משמעות אבל ללא ספק הוא משמש דגל אדום לכך שיש צורך בבדיקת רופא ולשקול בהתאם המשך הבירור.

איך הגדילה בחודש הראשון?

משקל: מרבית התינוקות שנולדו במועד (כלומר בין השבוע 37 להיריון ועד שבוע 42 להריון) מאבדים כ10 אחוז ממשקלם במהלך 5 הימים הראשונים לחייהם, ואחר כך מעלים משקל במשך 5 הימים הבאים כך שלקראת היום העשירי לחייהם הם חוזרים למשקל הלידה שלהם. בפגים, תינוקות שנולדו לפני שבוע 37 להריון ,התהליך הזה ממושך יותר והוא משתנה בהתאם לגיל ההיריון שלהם. תינוק ממוצע בחודש הראשון לחייו עולה בקצב של 20 עד 30 גרמים ביום.

גובה: תינוק גדל בין 2.5 עד 4 ס"מ במהלך החודש הראשון לחייו. כל תינוק מתארך בקצב שונה ותלוי גם בגנטיקה שלו. בנים נוטים להיות מעט ארוכים יותר מבנות בגיל זה ( כ 1.25 ס"מ).

היקף ראש: היקף הגולגלת של התינוק גדל ב2.5 ס"מ בממוצע במהלך החודש הראשון לחייו.

למה חשוב לעקוב אחר משקל?

חשוב לעקוב אחר משקל הילד על מנת לדעת שהילד גדל בקצב תקין כולל עיכול וספיגה טובים של המזון. חישוב הקלוריות היומי נעשה גם בהתאם למשקל הגוף. ידיעת משקל הילד חשובה גם על מנת לדעת להתאים את מינון התרופות הדרוש לילד. מנון תרופה מחושב ביחס למשקל גוף הילד. באשר למשקל ניתן לומר באופן כללי כי תינוק בגיל 5 חודשיים מכפיל את משקל לידתו ובגיל שנה משליש אותו.

ומה בנוגע לגובה?

חשוב לעקוב גם אחר קצב הגדילה לגובה. ישנם מצבים רפואיים שמתבטאים בקומה נמוכה למשל תת פעילות של בלוטת תריס, מחלת הצליאק (= רגישות לגלוטן, חלבון החיטה), מחלה דלקתית של המעי. איתור של בעיית גדילה עשוי להוביל לאבחון של מחלה. ילד מוגדר נמוך קומה כאשר הוא מתחת לאחוזון 3 בגובה. במקרים אלו נדרש בירור רפואי. עפ"ר ישנה אפשרות לטפל בקומה נמוכה בהתאם לגורם וחשוב לאתר זאת מוקדם ככל האפשר מפני שהתערבות מוקדמת מניבה תוצאות טובות יותר.

ומה חשיבות של היקף הראש?

תינוק נולד עם מוח שבגודלו הוא כרבע מגודלו של מוח של אדם מבוגר. מוחו של התינוק הולך וגדל ברובו בשנתיים הראשונות לחייו של ילד עד שבגיל שנתיים הוא מגיע לכדי שלושה רבעים מגודלו של מח מבוגר ובסביבות גיל חמש המוח מגיע כמעט לגודלו של מח מבוגר. הגולגלת מורכבת ממספר עצמות . על מנת שהגולגולת שמכילה בתוכה את המוח תוכל אכן להכיל את המוח הגדל ומתפתח הרי שעל הגולגלת לגדול בהתאם. המדד שמשקף לנו את גדילת הגולגלת הוא היקף הראש אותו מודדים בעזרת סרט מדידה בהיקף הרחב ביותר של הגולגלת. גולגלת התינוק גדלה מהר יותר במהלך ארבעת החודשים הראשונים מאשר בכל זמן אחר בחייו.

מרפס הינו המרווח שנוצר בין עצמות הגולגלת. לתינוק שני מרפסים קדמי ואחורי. אם תגעו בעדינות בראש התינוק תרגישו אזור רך ושקוע. המרפסים האלה מקנים לגולגולת גמישות על מנת לאפשר גדילה של הראש ( ובתוכו המוח) בחודשים הראשונים. בהדרגה המרווח הזה נסגר והרקמה נהיית לרקמת עצם קשה. לקראת החודש הרביעי המרפס האחורי מתחיל להיסגר. המרפס הקדמי שנמצא במקום המפגש של עצמות הקודקוד ועצמות המצח נסגר בין גיל שנה לשנתיים. לעתים קיים איחוי מוקדם מדי של התפרים בין עצמות הגולגלת שיכול לגרום לעיוות צורה של הגולגלת או לכך שהגולגולת תהיה בעלת היקף ראש קטן מדי. מצבים אלו דורשים הערכה רפואית.

מאמרים נוספים